Blogi

20.12.2018 Joulunalus kuulumisia

Joulupolulla on mennyt koko joulukuu ja marraskuu valmistellessa. On ollut mielenkiintoista, mutta analyysien paikka on, kunhan vähän kerkiää huokaista.

Jotain muuta merkittävää tapahtui viime viikolla. Sain sähköpostia Pohjois-Pohjanmaan museolta, että haluavat ostaa Hyrmä-korun kokoelmiinsa. Meinas mennä ruoka väärään kurkkuun lukiessani viestiä. Vastasin, että onnistuu, mutta minulla olisi myös vapaana yksi alkuperäisistä Hyrmä-rintakoruista ja tietysti se sopiikin paremmin museoitavaksi.

Viikonloppuna keräsin kaiken suunnittelumateriaalin, luonnokset ja muutaman kuvan korun teosta. Lisäksi kirjoitin puhtaaksi prosessin kuvauksen, alkuviesteistä valmiiseen koruun ja niihin linnan juhliin. On ollut aika häkeltynyt olo, jos niinkuin lievästi sanotaan. Mutta myös ylpeä täytyy tekemisistään olla.

Nyt on ollut mukava asiakkaille kertoa tarinaa Hyrmästä ja onhan ne kiinnostuneena kuunnelleet. Muutamia numeroituja löytyy vielä varastosta, jos vielä kiinnostaa viime hetken joululahja.

Huomenna perjantaina pidän vapaata Joulupolulta ja leivon koko päivän leipää ja pipareita. Sitten otetaan loppurutistus viikonlopun ajan ja sunnuntai-iltana puretaan koko homma. Saattaa olla Jouluna aika väsynyt käsityöläinen. Muutama päivä huilataan ja sitten jo suunnataan seuraaviin projekteihin. Tilaustöitä odottaa tekemistään ja uusia suunnitelmia on olemassa. Niin, tietysti se kultasepän ammattitutkinto alkaa 14.tammikuuta. Odotan sitä innolla ja uusia luokkakavereita tietysti kans. Huippuryhmä on kasassa ja varmasti paljon riemukkaita opintoja edessä. Mukana on jo ammattilaisia koruntekijöitä, sekä vasta valmistuneita.

Oikein Rauhallista Joulua ja Menestyksekästä Uutta Vuotta kaikille tasapuolisesti!

Seppo

13.11.2018 Joulupolku

Käsityöläisten vuoden tärkein sesonkiaika on koittamassa tai oikeastaan se on pajoilla alkanut jo aikaa sitten. Meille tuli mielenkiintoinen tarjous joulukuun tapahtumaksi. Järjestämme Paja 1605 yrittäjien kanssa Joulupolku-nimisen pajailutapahtuman Oulun keskustassa 1.12.-23.12.18.

Minäkin pidän ensimmäiset emalityöpajat tuolla. Lisäksi tarkoitus on järjestää non stop-tyyppistä pajailua koko ajan. Olen jo kehitellyt helppoja, mutta siistejä malleja asiakkaiden tehtäväksi. Saapa nähdä, että mitä tulee, mutta tässä on hyvä testata tätä meidän suunnittelemaa konseptia. Opettaminen tai ohjaaminen sinänsä on kiinnostavaa ja mukavaa. Olen sitä jo kokeillut emalikurssien muodossa entisessä koulussani.

Joulupolku tuli aika lyhyellä varoitusajalla ja kiirettä on pitänyt järjestelyissä. Kuten kuvastakin näkyy, niin joulukoristeitakin on tehty. Teemme itse koristeet, jotka on kaikki myös myytävänä. Olen oikeastaan innostunut noiden tekemisestä ja varsinkin suunnittelemisesta. Ideoita on tullut ja osa päätyy tuotantoon. Kaikki ei todellakaan ole aina hyviä ideoita, vaikka siltä ensiksi voikin tuntua.

Tulehan tervehtimään ja vaikka tekemään itselle tai lahjaksi koru. Olemme siis Rotuaarin ja Valkean välisellä yhdyskäytävällä, entisessä CoffeeHousen tiloissa. Siellä on myös muitakin myjjiä myymässä erilaisia käsityötuotteita. Ja vierestä löytyy Valkean Joulutori, Tiernatori ja Kädentaitajien lahjapaja. Varsinainen Joulukortteli.

Muutakin nyt tapahtuu ammattirintamalla. Oulussa on alkamassa tammikuussa kultasepän ammattitutkinto ja tarkoitus olisi hakea sinne. Mikäli valinta osuu kohdalle, niin seraavat pari vuotta menee työn ohessa opiskeluun. Runsaasti 3D:tä ja kaikkea muuta, ja minulle vähän vieraampaa kiven istutusta.

1.9.2018 Uuden blogin avaus

Olen siis pitänyt tämän ammatinvaihdoksen aikaista blogia vuodatus-sivustolla. Rahtarista koruntekijäksi-blogissa on vielä kaikki jutut opiskeluajasta osuuskunnan perustamisiin ja kevään näyttelyyn asti. Mikäli sinua kiinnosta, että miten minusta tuli koruseppä, niin käy lukemassa sieltä. Keskitän nyt uudemmat jutut tänne, kun perustin oman yrityksen heinäkuussa. Lisäksi instasta löytyy korujuttuja ja maalauksia.

Miten sitten yritys on lähtenyt käyntiin? Vaihtelevasti. Byrokratian kanssa taisteltiin heinäkuu, osin varmaan lomien takia. PRH:ssa nimiasia ei mennyt, kuten strömsössä ja muutaman viikon jouduin miettimään uutta nimeä yritykselle, kunnes ”vanha tuttu” Mr Wain kelpasi virkamiehille. Se oli painajaismaista, kun mikään muu nimi ei tuntunut omalta. Nuo lomat ovat aiheuttaneet muutakin viivästyksiä toimituksiin, joten täysipainoisesti en ole vielä päässyt hommiin. Vielä puuttuu joitain tärkeitä ”työkaluja” yritystoimintaan. Eiköhän se tästä vielä iloksi muutu.

Designtorilla käytiin Paja1605 porukalla esittäytymässä ja myymässä tuotteita. Saatiin hieno vastaanotto idealle ja seuraavia suunnitelmia lähdettiin jo heti tekemään. Niistä lisää tuonnempana, kun saadaan jotain konkreettista aikaan. Meillä on tulevaisuuden tavoitteena yhteiset työtilat ja myymälä. Tehdään se vielä uudella tavalla.

Nyt teen tilaustöitä, maalauksia ja paljon emalointiharjoituksia. Lisäksi aikaa menee tulevaisuuden suunnitelmia laatiessa. Pitäisi olla paljon edellä koko ajan sitä, että mitä tehdään esim. joulun alla. Uusia malleja myös suunnittelen ja tulevia messuja ja tilaisuuksia valmistelen. Aika paljon menee aikaa kaikkeen muuhun, kuin itse korujen tekemiseen, mutta eiköhän se palkitse lopulta.